top of page
Welke producten kunnen worden vacuüm verpakt ?

 

Vlees- en worstproducten, kaas, vis, specerijen, smaakstoffen, chemische producten etc. Ook technische onderdelen van bijv. computers en zelfs geld worden vacuüm verpakt.Kortom een variëteit aan producten kan worden gevacumeerd.

10 GOUDEN REGELS OM TE VACUMEREN

  • Oud vacuümvocht is niet sealbaar. Maak bij het opnieuw vacumeren van vlees een zogenaamde "kraag" aan de vacuümzak door deze een stukje dubbel te vouwen.

 

  • De olie van een vacuümmachine moet minimaal twee keer per jaar worden ververst. Bevinden zich in het peilglas van de olie luchtbelletjes of vochtaanslag, verwissel dan de olie. Laat de machine ongeveer een half uur draaien en ververs de olie dan opnieuw.

 

  • Het teflon (plakstrip) op de sealbalk dient om een goede seal te maken. Is het teflon doorgebrand, breng dan nieuw teflon aan. Hiervoor hoeft geen monteur te komen.

 

  • De vacuümpomp is het belangrijkste onderdeel van de machine. Het vacuümbereik (Torr) staat op de pomp aangegeven. Het vacuümbereik zou niet lager moeten zijn dan 99,7 procent.

 

  • De juiste afstelling van de machine is erg belangrijk. De sealnaad mag niet open te trekken zijn en de zak moet strak om het product zitten. Let niet op de meters, maar op het verpakte product. Seal geen plooien.

 

  • Gebruik nooit kleurmiddelen op vlees dat gevacumeerd moet worden.

 

  • Zet gevacumeerd vlees op zijn kant in de stapelrekken met het vet naar boven. Niet stapelen in verband met drip.

 

  • Ga niet in op aanbiedingen van goedkope vacuümzakken; het kan u veel geld kosten. Vacumeer liever niet dan slecht. Denk aan de volgende spreuk: "De ergernis over slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde over de lage prijs al lang vergeten is".

 

  • Ook voor een korte bewaartijd is een goede vacuümzak nodig. Het gevacumeerde product gaat sneller in kwaliteit achteruit dan u denkt.

 

  • Bedrukte vacuümzakken met uw eigen firmanaam of vignet zorgen voor een betere presentatie en onderscheiden zelf gemaakte producten van fabrieksproducten.

 

 

 

VRAGEN

01

Wat is vacuümverpakken ?

Vacuümverpakken is het verpakken van een product in folie of zak met een lage zuurstof-doorlaatbaarheid, waaruit de lucht wordt verwijderd en door middel van een seal wordt afgesloten.

 

02

Waarvoor dient een vacuümverpakking ?

 

Bij voedselproducten dient vacuümverpakken voornamelijk om de houdbaarheid van het product te verlengen met behoud van kwaliteit. Voor vers vlees en diverse kaassoorten wordt vacumeren ook toegepast om de producten te rijpen. Voor corrossie- en stof gevoelige technische onderdelen is vacumeren een goede oplossing.

 

03

04

Van welke materialen zijn de verpakkingen gemaakt ?

De meeste vacuümzakken of foliën zijn meerlaags opgebouwd uit een PE seallaag en een PA luchtbarrière-laag. Voor een nog betere luchtbarrrière kan EVOH worden toegevoegd.Ook wordt wel een minder luchtdichte PET folie met PE al dan niet aangevuld met EVOH toegepast.

05

Hoe belangrijk is de materiaalkeuze ?

De houdbaarheid en kwaliteit van de gevacumeerde producten worden direct beïnvloed door de hoeveelheid lucht die de verpakking nog doorlaat. Bij de keuze van het materiaal is het belangrijk op de luchtdoorlaatbaarheid te letten. De prijs dient hieraan ondergeschikt te zijn.

06

Is er speciale apparatuur voor nodig ?

Voor vacumeren is een vacuümmachine nodig. De producten worden handmatig in vacuümzakken verpakt en daarna door de machine volautomatisch luchtledig gezogen en dichtgeseald. Ook zijn er volautomatische dieptrekmachines die van een onder- en bovenfolie een zak rond het product maken en gelijkertijd vacumeren. Met 'tray'-verpakkingsmachines kan veelal ook worden gevacumeerd doch deze machines worden veel gebruikt voor 'gasverpakken'.

 

07

Zijn er alternatieven voor het vacumeren ?

Als alternatief wordt vaak het 'gasverpakken' genoemd. Het gasverpakken (MAP) is echter een aanvulling op het vacuümverpakken. Immers nadat de verpakking luchtledig is gemaakt, wordt een gasmengsel in de verpakking gespoten. Vacumeren en/of gasverpakken kan meestal met dezelfde apparatuur worden gedaan.

 

08

Vereist het speciale kennis van de verpakker ?

De afstellingen van de machine zijn erg belangrijk: te vaak voldoet de verpakking niet aan de eisen omdat bijvoorbeeld de seal de zakken niet goed afsluit of de folie in de dieptrekmachine niet goed is gevormd. Naast een goede luchtdichte folie of zak is kennis van de machine een must.

09

Is bij vacumeren materiaalreductie mogelijk ?

Een materiaalreductie is voor de meeste producten mogelijk mits dit niet ten koste gaat van de luchtdichtheid van de zak of folie. Materiaalreducties van 10 % zijn reeds bij enkele leveranciers van folie/zakken gerealiseerd.

10

Wat is de trend in vacuümverpakken ?

Dè trend is het gasverpakken (MAP). Opmerkelijk hierbij is dat voor diverse producten de dunne zachte onderfolie wordt vervangen door een veel dikkere harde folie waaruit een tray wordt gemaakt. Dit is een duidelijke toename van verpakkingsmateriaal.

bottom of page